Вторник, 05 Януари 2010 13:02   
AMG Hammer: сътворяването на Мерцедес Hot Rod
Тунинг - AMG

AMG HammerВземете Mercedes 300E, добавете V8 с 396 к.с.
Има много велики и няколко които могат да се нарекат специални, но само една шепа коли може наистина да бъде описана като легендарни. AMG Hammer от 1986 г. попада в последната категория. Той стана вид културен мит, велика кола, спрямо която се измерват други велики коли. Това е повече от просто Mercedes hot rod, това е кола, която изобрети Mercedes hot rod. Колата се появи в средата на 1980-те, когато парите сякаш бяха във въздуха. Всяка уважаваща себе си автомобилна компания се стремеше да изрази същността си със скорост.
И така се стига до това, че малка специализирана компания, със седалище в един малък немски град, изработи специален автомобил. Всичко започна с проста идея да се вземе средно-размерен седан и да се постави в него много голям двигател.

Всичко започна през 1986г. с AMG Hammer. Магистралния спринтьор
През 80-те години на 20 век има много немски фирми правещи специални автомобили. Ако не сте виждали Porsche 911 – патешка човка, със задно крило с размерите на пикник маса или Mercedes-Benz с решетка боядисана в цвета на купето и с позлатени „вежди” на калниците, значи не сте наясно с вида на добрия вкус, който властва по немските аутобани в този момент.
Но AMG е различна компания. Създадена е през 1976г. от бившите инженери от Мерцедес - Hans Werner Aufrecht (Ханс Вернер Ауфрехт) и Erhard Melcher (Ерхард Мелчер) в малкото селище Burgstall an der Murr близо до Щутгарт. Двигатели са тяхната специалност, в частност подготовката на двигатели Мерцедес за състезания с туристически автомобили. AMG изгради своето име и репутация, когато Mercedes-Benz 300 SEL 6.8, задвижван от V8 агрегат задвижващ актуалната тогава S-класа, завърши годишното 24-часово състезание в Spa-Francorchamps (Спа-Франкоршамп) на 2-ро място като цяло и на първо място в класа си. (Тази кола, с прякор "Червеното прасе", бе наскоро отново изработена от AMG.)

Подобно на всяка друга немска тунинг компания, AMG прави добър автомобилен бизнес, със седалки Recaro, ATS джанти и специални бои през 70-те години на 20 век, но нейните модификации по двигателите в състезателен стил добиват все по-голяма популярност през 80-те. И когато първият BMW M5 се появи като концептуален модел през 1984 г. с двигател БМВ М1, AMG отговориха на предизвикателството.

The Hammer
Както в случая с BMW M5, AMG започна със средно размерен автомобил, струващият $ 39 000 Mercedes-Benz 300E. Срещу $ 17 000, AMG ще трансплантара M117 - 5,6-литровия V8 от Mercedes 560 SEC под капака на E-класа и след това ще замени главите на двигателя с DOHC глави – с по два разпределителни вала и с четири клапана на цилиндър, това ще увеличи мощността от 177 конски сили до 355 к.с..
След това за $ 39 950, AMG ще увеличи работния обем на двигателя до 6,0 литра и ще бъде куплиран с преработена четири-степенна скоростна кутия, най-големия наличен Torsen диференциал с ограничено приплъзване, и здрава задна подрамка способна да издържи на усукванията, да не говорим за пълен комплект от външни и вътрешни декоративни панели. След като изпразните джобовете си срещу последните си $ 14 170, ще получите по-ниско AMG окачване с по-агресивно поглъщане, както и 17-инча джанти с гуми Pirelli P700 с размер 215/45VR17 отпред и 235/45VR17 отзад. Тогава ще се нуждаете от още $ 18 000, за да ги закрепите всички заедно.

AMG канцеларски посочва максимална скорост за Hammer от 304 км/ч (190 mph). Всъщност, те с неохота си признават, че тя е "над" 304 км/ч (190 mph).
Най-евтиното което можем да си представим, AMG Hammer ще ви струва $ 161 422. Повечето са били построени на основа седан версията на W124 във версия с четири врати, въпреки че прототипът изглежда да е купе с две врати и един комби вариант е сглобен за един купувач от Чикаго. Може би някъде около 30 автомобила са имали под някаква форма Hammer доработка, като всяка поръчка е била строго индивидуална. AMG дори казват, че наистина не могат да бъдат сигурни за общото количество.
Изгледа на 80-те
Обратно през 1986 г., на цената на един ноточен и пълен с екстри AMG Hammer може да се купят два броя Ferrari Testarossa. Не, че ще можете да превозите по-бързо четирима души в двата италиански автомобили. По това време, Ферари декларира максимална скорост от около 288 км/ч (180 mph) за Testarossa, но вие държите в ръцете си лист хартия, бланка на AMG (пълен с телефонни и факс номера; някой гледа ли ги тези?), който посочва максимална скорост за Hammer 304 км/ч (190 mph). Всъщност, тя казва "над" 304 км/ч (190 mph). И ние не просто държиме парче хартия с изброени някои от съответните параметри на Hammer, ние получихме ключовете на един. Не на кой да е Hammer, а на Hammer – собствения екземпляр на AMG. Това е седан с 6,0 литра V8 под капака и изглежда толкова добре, днес както и през 1986 година. Вие смятате, как всичко останало от 80-те години изглежда демоде и на възраст, но Hammer все още изглежда свеж и актуален, за което можете да благодарите на класически пропорции на W124 изваяни от дизайн директора на Mercedes Bruno Sacco (Бруно Сако).

W124 е последният от класическите Е-клас автомобили, това както и невероятната сдържаност на визията на AMG (най-малко към онзи момент) помага за запазване на добрата линия на колата. В ерата на пастелните спортни якета и мобилни телефони с размер на тухла от 80-те (всички сме гледали „Маями Вайс", помните ли?), AMG Hammer от 1986г. е изключително скромен. Неговите умерени линии не дават никакви улики по отношение на звяра в него.

Мощност в AMG стил
Екипа на AMG, отговорен за тази кола е разбираемо нервен. Той е бил изваден от празненството по повод представянето на Mercedes-Benz C63 AMG в Англия на Dunsfold Aerodrome- летището в Surrey (Съри), известно сега като мястото, където Top Gear правят скоростните си обиколки. Работата е там, че е мокро – при това библейски. Вали дъжд, дори тротоара е залят с потоци вода, така че това едва ли е мястото, където да направите няколко бързи обиколки нагоре и надолу в кола с много стари гуми и 6,0-литров V8 напомпан до 396 к.с..
Интериорът е почти същия като на всеки W124. Той изглежда много модерно, макар и слотта за лентовата касета в аудио системата да е далеч от модерните аудио системи за развлечение. Огромният пепелник на централната конзола също е сериозна препратка към миналото. Ако имате Hammer през 80-те, то определено изглежда вероятно да искате да се насладите на ОГРОМНА пура. Стрелката на спидометъра може да достигне до 320 км/ч (199 mph) върху скала със знака на AMG разположена в центъра на панела с уредите, което е почти единственият реален намек, че това не е просто един обикновен Е-клас. Най-накрая времето се оправи и ние събуждаме AMG V8 завъртайки стартерния ключ. Той забоботва много по рафинирано отколкото сме очаквали. В онези дни този двигател е сензационен, около 396 к.с. и 417 pound-feet въртящ момент. Неговата върхова мощност се достига при 5500 оборота в минута, когато V8 се развърта много здраво, а върховият въртящ момент също е доста далеч - набиране на 4000 об./мин. Това е различен вид мощност в сравнение с брутална тяга направо от празен ход, която получавате от модерния, потентен 6,2-литров V8 AMG агрегат.

Набиване на паважа
Да го наричате бавен би било смешно, но Hammer на AMG от 1986 има най-смазващото представяне, по-убедително в движение, по-скоро бягство от период на застой. В онези дни той често е сравняван със съвременната екзотика като Ferrari Testarossa и Lamborghini Countach между 96 км/ч (60 mph) и 192 км/ч (120 mph). При тестовете на писта, Hammer потвърждава своята репутация. След като сте запалили, мощността се увеличава неудържимо и V8 копае все по-дълбоко да тласка Hammer напред. Той няма да се чувства странно дори в модерен супер седан, но трябва да пренастройте сетивата си за 1986 г., когато това ниво на изпълнение и възможност е малко вероятно, особено от безобиден на вид четириврат седан.

Има само четири предавки в автоматичната трансмисия, сякаш Hammer гръмотевично преминава през тях безкомпромисно, така както изяжда дължина на пистата. Има малко шум, и основният е от скоростта на вятъра отвън. Окачването с електронно контролирани амортисьори е твърдо, по време на управление се усеща относително услужливо в сравнение със съвременните мощни седани с техните гуми с ултра нисък профил. Кормилното управление на W124 е с добре разчетено количеството усилия, но е малко неинформативно, заради което инженерите на Mercedes по това време, са притеснени от чувствителността към странични ветрове при движение с висока скорост по магистралата. Спирачките издават възрастта на Hammer, те започват да мърморят след няколко високо скоростни спирания. Бихме желали да отделим малко повече време за по-добро запознаване, проучване на фини нюанси на динамиката на AMG, за допълнително изпробване на възможностите на старите гуми, но времето не е на наша страна, то се влоши.

Hot Rod –а на Мерцедес
Когато през 1986 AMG пусна от работилниците си първият Hammer, той предизвика раздвижване, но когато колата достига Америка тя стана сензация. Европейските специални автомобили липсваха в продължение на около десет години заради регламентите на емисиите във въздуха, но Hammer пристига в подходящия момент. Когато Hans Werner Aufrecht (Ханс Вернер Ауфрехт) сключва сделка и започна разпространението с Andy Cohen (Анди Коен) от Beverly Hills Motoring Accessories (Бевърли Хилс моторинг Аксесорис), той не е имал представа, че колата му скоро ще се появи на корицата на всяко автомобилно списание в Америка.
Mercedes-Benz видя, че Hammer на AMG е много добра идея, така, че през 1992 година пусна Mercedes 500E. Подобно на Hammer, тя съчетава седан от W124 модел с V8 агрегат, въпреки че това е мощният 322 к.с., 32-клапанов DOHC 5,0-литров V8 от Mercedes-Benz 500 SL. В действителност Porsche са преработили двигателя и са правили монтажа, били са необходими 18 дни за превоз на всеки автомобил от монтажния завод на Мерцедес до старата фабрика на Порше в Zuffenhausen (Цуфенхаусен) и после да бъдат върнати обратно в Мерцедес за окончателния монтаж. Някъде около 10 359 броя от 500E (наричан първото "четириврато Порше") са били построени по време на трите производствени години на модела.

Въпреки малкия брой на продажбите на AMG Hammer, който дружеството реализира, през 1990 г. AMG и Mercedes сключват сделка за разпространение автомобили AMG чрез дилъри на Mercedes-Benz. По-важно е, че на AMG е възложено да разработят специални автомобили за Мерцедес, първо E60 AMG, доработка на база на Mercedes 500E (само шепа са направени), а след това през 1993 година и Mercedes C36. В крайна сметка AMG става изцяло притежавано от Mercedes-Benz дъщерно дружество, такова е и в момента. Днес всеки немски производител на автомобили предлага някаква вид супер седан, и ние приемаме идеята за развиващ 320 км/ч (200-mph) автомобил с четири врати за даденост. Но дори и след всичкото това време, те всички преследват AMG Hammer от 1986 г., колата, която започна всичко. Части от това изложение са се появили в чуждестранните печатни медии и са възпроизведени с тяхно разрешение. Снимки на AMG Hammer.

 

VATH

VATH V35 - тунинг за Мерцедес E350 CDI

VATH показаха новата си тунинг програма за Mercedes E 350 CDI BlueEFFICIENCY. Кръстен V35, автомобилът е с карбонов преден спойлер  (€1417), карбонов заден дифузьор  (€1774), спортна предна решетка   (€798 ), четиритръбна изпускателна система  (€822) и 20 инчови джанти, комплект с гуми Hankook за  €7900. Под капака ...

още
More in: VATH

Brabus

Brabus Mercedes S-Class iBusiness editio

Brabus показаха тематичния Apple Mercedes S-Class iBusiness edition. Steve Jobs - вземете вашия автомобил! Конструиран да бъде ултимативния екслузивен седан, Mercedes S-Class iBusiness е с променена предница, слуминиеви спортни калници, агресивни странични престилки с интегрирани светлини, модифициран заден дифузьор, спортна ...

още
More in: Brabus

Lorinser

Lorinser Aerokit за 2010 Mercedes S-клас

Нов тунинг кит на Lorinser за фейслифтовия 2010 Mercedes-Benz S-класа е пуснат за продажба. Този тунинг включва нова предна броня с нов спойлер, странични престилки, типичните странични вентилационни отвори Lorinser, малък спойлер на покрива, на капака на багажника и дискретен за...

още
More in: Lorinser

Inden design

BLACK SAPHIR Mercedes-Benz SL 63 AMG от

Инженерите от немската тунинг фирма Inden Design създадоха пакет за фейслифтовия Mercedes-Benz SL 63 AMG R230. Скъпият тунинг пакет включва повишена мощност, нови части по каросерията, джанти, окачване и други. Мощността вече е 560 к.с. и въртящ момент от...

още
More in: Inden design

Your are currently browsing this site with Internet Explorer 6 (IE6).

Your current web browser must be updated to version 7 of Internet Explorer (IE7) to take advantage of all of template's capabilities.

Why should I upgrade to Internet Explorer 7? Microsoft has redesigned Internet Explorer from the ground up, with better security, new capabilities, and a whole new interface. Many changes resulted from the feedback of millions of users who tested prerelease versions of the new browser. The most compelling reason to upgrade is the improved security. The Internet of today is not the Internet of five years ago. There are dangers that simply didn't exist back in 2001, when Internet Explorer 6 was released to the world. Internet Explorer 7 makes surfing the web fundamentally safer by offering greater protection against viruses, spyware, and other online risks.

Get free downloads for Internet Explorer 7, including recommended updates as they become available. To download Internet Explorer 7 in the language of your choice, please visit the Internet Explorer 7 worldwide page.